Sunce, istraživanja Sunčevog sustava

27.12. Sunce – moćna energija atomskih jezgara
28.12. Svemir – promatranje svemira u vidljivom i nevidljivom spektru
29.12. Svemirske ekspedicije – od Sunčevog sustava do egzoplaneta

Lokacija:
Mala dvorana Galerija Prica u SamoboruTrajanje:
ca 1h (ovisno o uzrastu) , raspored grupa biti će objavljen nakon prijava

Dob polaznika:
1.-8. razred OŠ
Grupe će biti formirane prema uzrastu, nakon prijava
PRIJAVA

 

Istraživanje Sunčevog sustava u 21. stoljeću predstavlja jedno od najuzbudljivijih područja u astrofizici i planetarnoj znanosti, obilježeno brzim tehnološkim napretkom i sve većim ambicijama. Sadašnji razvoj tehnologija, poput naprednih svemirskih teleskopa, međuplanetarnih sondi i robota, omogućava detaljnije proučavanje i razumijevanje planeta, mjeseca, asteroida i drugih objekata u Sunčevom sustavu.

Jedan od ključnih trendova je miniaturizacija i povećanje efikasnosti svemirskih letjelica, što omogućava slanje misija do ranije nedostupnih destinacija, kao što su ledeni mjeseci Jupitera i Saturna, gdje se traže uvjeti pogodni za život. Također, razvoj moćnijih lansirnih sistema otvara put za ambicioznije misije, uključujući potencijalno vraćanje uzoraka s Marsa i asteroida na Zemlju.

Daljnji razvoj u 21. stoljeću vjerojatno će uključivati i razvoj autonomnih tehnologija i umjetne inteligencije, što će biti ključno za upravljanje složenim misijama na velikim udaljenostima od Zemlje. Također, rastući interes za komercijalno istraživanje svemira može dovesti do novih partnerstava između državnih agencija i privatnih tvrtki, ubrzavajući razvoj i implementaciju inovativnih tehnologija.

Uz to, postoji i značajan interes za razvoj tehnologija koje bi omogućile dugotrajne ljudske misije, osobito na Marsu, što uključuje razvoj održivih sustava života, energetski efikasnijih pogonskih sistema i bolje zaštite od svemirskog zračenja.

Ukupno gledano, perspektive istraživanja Sunčevog sustava u 21. stoljeću su svijetle, s obećanjima otkrića koja bi mogla promijeniti naše razumijevanje svemira i našeg mjesta u njemu.