Naša vizija Samobora 21. stoljeća

Samobor, grad znanosti, sporta, glazbe, kulture i hrvatske povijesti.

Grad znanstveno obrazovanih ljudi, uspješnih obrtnika i visoke kvalitete života.

Insprirani hrvatskim i svjetskim znanstvenicima Andrijom i Stjepanom Mohorovičićem u Samoboru razvijamo program znanstvenog obrazovanja MOHOROVIČIĆ. Nizom aktivnosti i događanja nastojimo sukladno europskim strategijama djeci od rane dobi u vrtiću i osnovnoj školi pružiti uvid u suvremenu znanost i tehnologije i usmjeriti ih prema zanimanjima 21. stoljeća koja su bazirana na STEAM područjima.

U tome nam u suradnji s Gradom Samoborom i samoborskim ustanovama pomažu znanstvenici i stručnjaci iz znanstvenih instituta, Sveučilišta, osnovnih i srednjih škola i vrtića.

Andrija Mohorovičić 

Stjepan Mohorovičić

Beyond the Books

Stavovi Europske komisije su da se EU općenito suočava s problemom manjka znanstveno obrazovanih ljudi na svim razinama društva. Stoga je hitno potrebno proširiti mogućnosti znanstvenog (STEM) obrazovanja i potaknuti puno više djece da se tijekom školovanja usmjere u pravcu STEM područja, odnosno steknu znanja i vještine u STEM područjima kao temeljima zanimanja 21. stoljeća.

Stjepan Mohorovičić

hrvatski geofizičar, fizičar i meteorolog (1890-1980)

Njegov najveći doprinos u fizici je teorijsko otkriće pozitronija, vezanog sustava jednog pozitrona i elektrona (1934). To je bilo otkriće vrijedno Nobelove nagrade.Osim doprinosa u seizmologiji i astrofizici, dao je i novu teoriju o postanku Mjeseca i njegovoj građi (1927) te tvrdio da i Mjesec ima koru i Mohorovičićev diskontinuitet što je potvrđeno 1969. seizmičkim mjerenjima posade Apolla na Mjesecu.

Andrija Mohorovičić

hrvatski geofizičar svjetskog glasa (1857-1936)

Njegovo najveće otkriće je vezano uz proučavanje potresa. Otkrio je da unutrašnjost Zemlje nije homogena već postoje slojevi različitih svojstava na granici kojih se potresni valovi lome i reflektiraju. Ova granična ploha između najgornjeg sloja Zemlje i drugih područja našeg planeta nazvana je Mohorovičićev diskontinuitet. Ta ploha nalazi se na dubinama u prosjeku 33 km ispod Zemljine površine.Zanimljivo je i da je Mohorovičić 1909. godine objavio vizionarski rad “Djelovanje potresa na zgrade” u kojem upozorava na nužnost pridržavanja posebnih propisa pri gradnji zgrada u potresnom području.Osim toga dao je veliki doprinos razvoju hrvatske meteorologije te je osnovao službu točnog vremena.

d

Radionice 

 

Dosadašnje teme:

Tajne svemira i slavna Schrödingerova mačka; Tesline munje i moćni laseri; Istraživači nevjerojatnih mjesta na Zemlji na kojima još nitko nije bio; Vremeplov i potraga za izvanzemaljcima; Moćni magneti i budućnost Zemlje; Život zvijezda i tajne periodnog sustava kemijskih elemenata; Čudesni život vode; Čuda svjetlosti: od Newtonove optike do Einsteinove teorije relativnosti; Svemirska putovanja i speleonauti; Valovi iz prošlosti svemira; Tajanstveni valovi iz unutrašnjosti Zemlje i veličanstveno otkriće Andrije Mohorovičića; Kako mjerimo potresne valove? Čuda gravitacije: od Newtonove jabuke do Einsteinovog svemira, gravitacijskih valova crnih rupa; Što (ne)znamo o Zemlji i Mjesecu? Kineska ekspedicija na mračnu stranu Mjeseca; Zemlja nije ravna ploča, ali zašto je spljoštena? Istraživačice 21. stoljeća; Zemlja u svemiru; Enigma Zemljinog magneta; Tajne letenja: Letenje s Bernoullijem i Newtonom; Leteći magneti i vodiči koji ne pružaju otpor; Crna rupa u središtu naše galaksije! Nobelova nagrada za fiziku 2020; Misija MARS 2020.Od prvog robota Nikole Tesle do osvajanja svemira; Kako znanjem postajemo moćni ratnici protiv virusa? Micro:bit:GEO; Neandertalac u Samoboru; Minerali i stijene Samoborskog gorja; Nuklearna fizika u Samoborskom muzeju; Mala radionica bioinformatike; Kvantna fizika u vrtiću; Izradimo svoj atom – stvorimo prirodu; Igra s elektronima – jako čudne kuglice; Kvantni brojevi – gdje se sakrila energija; Superjunaci stižu u pomoć: Kvanti energije u akciji; Moćna energija iz atoma – kako znanstvenici istražuju; Dva atoma pričaju – to je kemija; Kvantni bitovi – kako računalo misli?

Prijave

Kako se prijaviti?

Prije početka radionica objavljujemo prijave.

Trenutno nema aktivnog programa za prijavu.

Obrazac za prijavu

Poveznica

Upite šaljite na

1.

Pratite naše objave na web stranici, facebooku i instagramu za najavu radionica

2.

Nakon prijave očekujte potvrdni mail

3.

Najkasnije tjedan dana prije početka radionica, na e-mail adresu koju ste ostavili u prijavi, šaljemo finalni raspored po grupama i ostale informacije.

Molimo da sve bitne napomene unesete u sam obrazac prijave prilikom unosa (npr. društvu unutar grupe 🙂 )

SZŠZT 2021

Mislim da je fantastično to što radite za djecu, njihov razvoj i otvaranje vidika! Vaš pristup je zanimljiv, djeca se osjećaju opušteno i zadovoljno nakon svake radionice.

SZŠZT 2021

Starije dijete vec je polazilo Vase radionice koje su uvijek vrlo zanimljive, korisne, dinamične i kvalitetne. Zato je sada prvi put krenuo i mladji sin, a naša cijela obitelj je oduševljena (imamo jos 2 mladje djece koja sve slušaju i pitaju kada će i oni moći krenuti). Kao roditelj sam vrlo zahvalna što postojite, trudite se i pruzate našoj djeci ove mogućnosti. Svake pohvale i vjerujem da ćete imati još puno zanimljivih projekata

SZŠZT 2021

Super organizirano, sve pohvale, djeca idu već nekoliko godina i uvijek se vesele ponovo doći.

SZŠZT 2021

Mislim da su ove radionice odličan način za približiti znanost djeci, proširiti im vidike i zaraziti ih nekim novim sadržajima. Voljela bih da takvih sadržaja ima više.

SZŠZT 2021

Izvrsni ste kao i uvijek, klincima treba 3D sadržaja, da čuju, opipaju, sami isprobaju. Zato samo naprijed.

SZŠZT 2021

Sviđa mi se odabir tema i način na koje su vježbe izvedene.

SZŠZT 2021

Čini mi se da su se dobro zabavile, najviše u igri robotima.

SZŠZT 2021

Odlične teme, djeca jako zadovoljna pristupom predavača.

SZŠZT 2021

Radionice su uvijek zanimljive i poučne!

SZŠZT 2021

Ova "škola" nudi ono što kronično nedostaje konvencionalnom školstvu; djeca sličnih interesa imaju prilike učiti o temama koje ih intrigiraju, a ne obrađuju se dovoljno u školi.

SZŠZT 2021

Sudjelovanje na radionicama organiziranim udrugom SURLA dalo mom djetetu temelj i pravac što će biti u životu! Jako sam zahvalna organizatorima! Sigurna da je sve što radite vrlo važno za mlađu generaciju.

SZŠZT 2021

Iznimne pohvale za inicijativu. Petar se uvijek vraća pun dojmova i potaknut predavanjima i radionicama istražuje dalje. Traži dodatne aktivnosti i materijale s kojima nastavlja i ponavlja aktivnosti kod kuće. Redovito odlazimo u Chipoteku po materijale. Izrađuje makete i planira izraditi svoj automobil (već rastavlja bicikl i staro pojačalo) 🙂

SZŠZT 2021

Odlično, zanimljivo, prilagođeno djeci.

SZŠZT 2021

Bilo im je odlično unatoč tome što ih je mama na silu prijavila. ?

Koordinator i voditelj programa: prof.dr.sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu