A41 – 3D modeliranje – Izrada 3D modela u programu Blender

Ciljana skupina: učenici od 1. razreda srednje škole, mogu i stariji

3D modeliranje je aktivnost koja je danas neophodna za mnoge profesije (naročito one vezane uz tehničke aktivnosti poput 3D printanja i inženjerskih CAD aktivnosti), no također je našla korist u oglašavanju, grafičkom dizajnu, izradi videoigara, animaciji, i mnogim drugim kreativnim granama.

Blender je program koji besplatno nudi sve alate koji su potrebni za digitalnu izradu modela te može služiti kao samostalni profesionalni program za rad, ili odskočna daska za korištenje sofisticiranijih (plačenih/pretplatnih) programa poput Zbrush, 3DsMax, Maya…

Pošto modeliranje i Blender program su oboje relativno kompleksna znanost s mnogim potencijalnim zastojima pri samostalnom učenju, cilj ove aktivnosti je podučiti korištenje programa i koncepata 3D modeliranja na efikasan i zabavan način, da bi se olakšalo, ubrzalo i u krajnosti motiviralo i ohrabrilo daljnji rad i razvijanje vještina.

Cilj radionice: Podučiti polaznike kako da koriste program Blender za izradu 3D modela (osnovni termini/teorija, korisničko sučelje, praktično korištenje alata…), koji se nadalje mogu koristiti za druge svrhe (animaciju, dizajn videoigara, grafički dizajn, umjetnost, 3D printing…). Potaknuti kreativnost za modernu/digitalnu verziju kiparstva ili inženjerske/tehničke struke. Uspostaviti osnove za samostalne karijere u smjeru 3D modeliranja. Ponuditi polaznicima prilike da se kreativno iskažu (npr. izradom modela koji se kasnije može printati ili postati dio umjetničkog ili profesionalnog portfelja). Uvesti sudionike u korist 3D modeliranja za dizajn videoigara i vještina da bi mogli prisustvovati u tzv. ‘Game Jam’ natjecanjima.

Napomena: Poželjno je na radionici imati bilježnicu i laptop. Program ‘Blender’ se može besplatno skinuti s njihove web stranice, ili preko Steam aplikacije. Provjerite da li vaš laptop može pravilno pokrenuti program Blender, pošto je donekle zahtjevan.

Početak: kad se oformi grupa
Trajanje: 90 min / 1 x tjedno /
Termin: Četvrtak i/ili Petak 18:00h – 19:30h
Cijena:  40,00 eur / mjesečno (1 eur =7,53450 kn / 301,38 kn)
Lokacija: Krešimira Purića 13, II kat (OŠ Nova škola)
Voditelj: Marko Šćurec, dipl.ing.

Za prijavu klikni

PRIJAVA
Skills

Posted on

2. listopada 2023.

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)