A31 – Sportska prehrana

Ciljana skupina: 14 do 18 godina

Hrana koju jedemo postaje gorivo, ali i gradivna komponenta našeg tijela. Znanost koja se bavi proučavanjem utjecaja hrane na čovjeka zove se nutricionizam ili znanost o prehrani. Grana nutricionizma koja proučava utjecaj hrane na sportsku izvedbu zove se sportski nutricionizam. Cilj ove aktivnosti je približiti važnost sportskog nutricionizma. Istražit ćemo koje znanstvene metode postoje u nutricionizmu, što se krije iza hrane koju jedemo te na koji način hrana postaje funkcionalan nutrijent koji nam može poboljšati sportski uspjeh.

Aktivnost se sastoji od nutricionističkih eksperimenata i interaktivnih predavanja.

Neke od tema koje će se pokriti:
– metode praćenja promjene kompozicije tijela
– što je to kalorija, koje su metode praćenja unosa energije
– kako makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini, masti) djeluju na tijelo
– kako znanje o makronutrijentima primijeniti na poboljšanje sportskog uspjeha
– koji su mikronutrijenti (vitamini i minerali) najbitniji za sportaše
– kako deficit mikronutrijenata djeluje na sportsku izvedbu i kako to spriječiti
– kako pravilno prenijeti savjete o prehrani na druge

Cilj radionica: Kroz ovu aktivnost, dobit ćete uvid da je nutricionizam zanimljiv spoj biologije. kemije, psihologije, fiziologije i anatomije. Iz tog razloga, osnove biologije i kemije su poželjne, ali nisu preduvjet za upis.

Trajanje:
Termin:
Cijena:  301,38 kn (40,00 eur) / mjesečno (1 eur =7,53450 kn)
Lokacija: Krešimira Purića 13, II kat (OŠ Nova škola)

 

Voditeljica: Paula Franceković, mag. nutr.

Za prijavu klikni

PRIJAVA
Skills

Posted on

10. rujna 2022.

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.