A22 – Nutricionizam i kemija

Ciljana skupina: Osnovnoškolci


Što se sve krije iza hrane koju jedemo svaki dan? Otkrijte svijet kemije hrane i znanosti o prehrani

Hrana koju jedemo postaje gorivo, ali i gradivna komponenta našeg tijela. Cilj aktivnosti je pokazati što se krije iza svakodnevnih namirnica te na koji način hrana postaje funkcionalan nutrijent kroz niz eksperimenata koji spajaju kemiju i nutricionizam, ali i biologiju te anatomiju. Sudionici će se upoznati s osnovnim principima probave hrane od usta preko želuca do crijeva. Nakon probave, hrana postaje nutrijent, a nastavak aktivnosti istražuje vrste nutrijenata od kojih možemo dobiti energiju (ugljikohidrate, proteine i masti). Aktivnosti se nastavljaju kroz prehrambena natjecanja kao što je “čija namirnica ima najviše vitamina c” koja će potaknuti priču o mikronutrijentima, komponentama hrane iz kojih ne možemo dobiti energiju, ali potpora su za pravilno funkcioniranje organizma. Nadalje, provodit će se pokusi s biljnim pigmentima u kojima se ističe važnost ‘duge na tanjuru’ i fitonutrijenata. Sve će biti popraćeno igrama za opuštanje kao što je “Masterchef izazov – prepoznaj začine!”

Cilj radionica: kroz eksperimente, upoznati sudionike sa znanosti o prehrani te ukazati na to da u hrani postoje komponente koje nam omogućavaju da se pokrećemo, razvijamo i razmnožavamo, ali i one koje nas u tome koće. Aktivnostima se želi potaknuti razmišljanje i diskusija o zdravlju koje proizlazi iz pravilne prehrane.

Program trenutno nije aktivan!

Trajanje:
Termin:
Cijena:
Lokacija: K.Purića 13, II kat (OŠ Nova škola)

 

Voditeljica: Paula Franceković, mag. nutr.

Za prijavu klikni

PRIJAVA
Skills

Posted on

12. siječnja 2022.

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)