Ciljana skupina: Osnovnoškolci
Što se sve krije iza hrane koju jedemo svaki dan? Otkrijte svijet kemije hrane i znanosti o prehrani
Hrana koju jedemo postaje gorivo, ali i gradivna komponenta našeg tijela. Cilj aktivnosti je pokazati što se krije iza svakodnevnih namirnica te na koji način hrana postaje funkcionalan nutrijent kroz niz eksperimenata koji spajaju kemiju i nutricionizam, ali i biologiju te anatomiju. Sudionici će se upoznati s osnovnim principima probave hrane od usta preko želuca do crijeva. Nakon probave, hrana postaje nutrijent, a nastavak aktivnosti istražuje vrste nutrijenata od kojih možemo dobiti energiju (ugljikohidrate, proteine i masti). Aktivnosti se nastavljaju kroz prehrambena natjecanja kao što je “čija namirnica ima najviše vitamina c” koja će potaknuti priču o mikronutrijentima, komponentama hrane iz kojih ne možemo dobiti energiju, ali potpora su za pravilno funkcioniranje organizma. Nadalje, provodit će se pokusi s biljnim pigmentima u kojima se ističe važnost ‘duge na tanjuru’ i fitonutrijenata. Sve će biti popraćeno igrama za opuštanje kao što je “Masterchef izazov – prepoznaj začine!”
Cilj radionica: kroz eksperimente, upoznati sudionike sa znanosti o prehrani te ukazati na to da u hrani postoje komponente koje nam omogućavaju da se pokrećemo, razvijamo i razmnožavamo, ali i one koje nas u tome koće. Aktivnostima se želi potaknuti razmišljanje i diskusija o zdravlju koje proizlazi iz pravilne prehrane.
Trajanje: 120 min / 1 x tjedno / 17 tjedana
Termin: nedjelja, 9:00 – 11:00
Cijena: 350 kn / mjesečno
Lokacija: K.Purića 13, II kat (OŠ Nova škola)
Voditeljica: Paula Franceković, mag. nutr.