MALA ŠKOLA RAZGOVORA I GOVORNIŠTVA ZA DJECU I MLADE / Predstavljanje programa

03.03.2020. / utorak
19h
Bunker / Info centar
Javno prezentacijsko predavanje tijekom kojeg bi se detaljno opisao projekt Male škole te saslušalo mišljenja i prijedloge prisutnih jer je program prilagodljiv.Malu školu će predstaviti Kristijan Sedak, komunikolog s Hrvatskog katoličkog sveučilista te Tena Žganec, magistra fonetike i kroatistike.

Program Male škole usmjeren je na učenike viših razreda osnovne škole, s ciljem razvijanja njihovih komunikacijskih kompetencija, a bazira se na dvama komunikacijskim područjima: asertivnoj komunikaciji i nenasilnom rješavanju sukoba te govorništvu i prezentacijskim vještinama.

Program Male škole osmislili su i izvode magistri fonetike te magistri komunikacijskih i informacijskih znanosti s položenom pedagoškom skupinom predmeta Centra za obrazovanje nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu; magistri komunikologije s Hrvatskih studija i s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te studenti završnih godina komunikologije s Hrvatskih studija i s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

——————————————————–

Govorništvo je još u antičko doba prepoznato kao jedna od vještina podjednako važnih u svim sferama života: privatnom, poslovnom, građanskom i javnom. Vještina je to koja nam omogućuje sadržaj naših misli organizirati u smislene i logične, ali istovremeno zanimljive i upečatljive cjeline koje će naša publika razumjeti te s lakoćom i zanimanjem slušati.
Upravo su u antici formirane i prve govorničke škole u kojima su djeca učila razmišljati precizno i logično te se izražavati učeno i tečno.
Ta se tradicija govorničkih škola nastavila kroz povijest, a zaživjela je i u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina, kada je dr. sc. Ivo Škarić, prof. emeritus osnovao prvu hrvatsku govorničku školu koja se održavala dvadesetak godina, a na njoj je ukupno sudjelovalo oko tisuću školaraca.

Tradiciju učenja govorništva u Hrvatskoj nastavljaju današnji komunikacijski stručnjaci (komunikolozi, fonetičari, novinari, stručnjaci za odnose s javnošću) te je na njihovu inicijativu osmišljen projekt Mala škola razgovora i govorništva za djecu i mlade. Organizator Male škole je Govornička akademija Demosten (https://umjetnost-komunikacije.hr/) unutar koje je ona nastala kao zasebni projekt.

#34SAD!
#POKRENIMO_SE