u organizaciji udruge SURLA i POU Samobor, u okviru programa Građanski utorak, predavanje će održati Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Predavanje je prije svega namijenjeno učiteljima, nastavnicima i roditeljima koji različitim oblicima djelovanja, prije svega motiviranjem i inspiriranjem usmjeruju interese djece. Da li se to dobro radi u Hrvatskoj? Imaju li nastavnici i roditelji sve potrebne informacije? Kako uvođenje vanjskih stručnjaka u nastavu pospješuje motivaciju učenika i lakši odabir zanimanja? Kako stavljanje pojedinih tema i vještina u obrazovni fokus može unaprijed postaviti temelje uspjeha djeteta u pojedinim strukama?
Jedan od mehanizama koji djecu treba usmjeriti prema zanimanjima 21. stoljeća svakako je kurikul, koji sukladno strategijama razvoja obrazovanja u EU treba biti temeljen na znanstvenom obrazovanju. Potičući interese djece u za društvo bitnim pravcima, treba poslati snažan impuls visokom obrazovanju da se višestruko poveća broj studenata iz STEM područja, a paralelno tome bitan dio učenika treba već dovoljno rano tijekom osnovne škole motivirati u pravcu suvremenih strukovnih obrazovanja. Strukovna zanimanja treba jasno istaknuti kao temeljna za funkcioniranje društva i vrlo perspektivna što se tiče mogućnosti zaposlenja. Potrebno je uvesti sustav evaluacije na državnoj razini na kraju niza obrazovnih cjelina, kako bi ti podaci pomogli ranom usmjeravanju u za njih prikladna, a perspektivna zanimanja 21. stoljeća.

Predavanje će se održati u Pop-up kinu (Autobusni kolodvor, Ul. 151. samoborske brigade HV 1) s početkom u 19.00 sati. Djeca su dobrodošla!