U Samoboru je uz obilježavanje dana grada održana u parku ispred Samoborskog muzeja i druga po redu izvrsno posjećena radionica terenske nastave 21. stoljeća. Djeca – mali istraživači zajedno su sa jednim od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici – znanstvenikom, speleologom i profesorom Ivorom Jankovićem s Instituta za Antropologiju u Zagrebu, aktivno istraživali, iskapali, mjerili, dokumentirali uzorke pronađene u simuliranim uvjetima. Osim djeci i roditeljima, radionica je bila namijenjena i nastavnicima koji su se mogli upoznati s nekim od metoda i tema kojima mogu osuvremeniti nastavu. U okviru radionice djeca su dobila knjižicu Mala knjiga evolucije čovjeka (Ivor Janković i Issa Bratinčević).Cilj ovih radionica je razvijanje razmišljanja i vještina djece izvan okvira formalnog obrazovanja s posebnim naglaskom na znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje koje je temelj zanimanja i potreba života u 21. stoljeću.

Iduća radionica će se održati 17. studenog 2018., a držat će je geolozi i edukatori Ivan Razum i Damir Lacković s Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Djeca će istraživati stijene i minerale Samoborskog gorja.
Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s udrugom SURLA i Klubom učenika i studenata grada Samobora, uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja.