Termin:  Utorak, 6. srpnja 2021., od 21 do 23 sata na livadi pored Hrvatskog doma

u okviru 3. samoborske ljetne škole znanosti i tehnologije i samoborskog programa znanstvenog obrazovanja „Mohorovičić“, kao dodatnu neobaveznu aktivnosti u utorak 6. srpnja 2021. od 21 do 23 sata na livadi pored Hrvatskog doma (kina) održat ćemo malu školu astronomije pod nazivom „Samoborci promatraju svemir“. Ova škola uvod je u daljnje planove u okviru programa Mohorovičić koji uključuju lansiranje Samoborca u svemir (za početak samoborskog robota).

Promatrati ćemo planete i zvijezde i naučiti kroz fizikalni model kako je Albert Einstein objasnio kako gravitacijska sila pokreće zvijezde i planete. Aktivnosti su namijenjene za sve uzraste, a kako će aktivnosti biti organizirane kroz niz punktova, može se doći u bilo kom trenutku između 21 i 23 sata.

Aktivnosti će voditi iskusne samoborske nastavnice Snježana Horvatić, prof. geografije i Ivana Matić, prof. matematike i fizike, inače voditeljice Astronomske grupe u OŠ Bogumila Tonija i fizičar Dalibor Paar (Fizički odsjek, PMF). 

Astronomska grupa u OŠ Bogumila Tonija osnovana je 2000. godine i unatoč vrlo skromnoj i nedostatnoj opremi i sredstvima godinama je jedna od najboljih na razini države. Mnogi učenici su sudjelovali i na državnim natjecanjima na kojima su prikazali svoje projekte, odnosno istraživačke radove. Astronomska grupa u OŠ Bogumila Tonija iznjedrila je čak 30 državnih prvaka, 35 viceprvaka, 25 učenika ostvarilo je 3. mjesto na državnim natjecanjima. 

Za sada je vremenska prognoza za utorak na večer povoljna, naime treba nam vedro nebo inače nećemo ništa vidjeti. U slučaju da se prognoza promijeni pomaknut ćemo aktivnosti na srijedu ili četvrtak.

Organizatori ovog znanstveno-edukativnog događanja su udruga SURLA i PMF-Lumen uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Ministarstva znanosti i obrazovanja.