Bez obzira na epidemiju koronavirusa danas je s radom počela Samoborska zimska škola znanosti i tehnologije, ali u online formatu. Organizator je udruga SURLA, a školu polazi 50 osnovnoškolaca. Interes djece za ovu školu bio je i veći, ali broj prijava bio je ograničen s obzirom na trenutne okolnosti. Djeca će tijekom tri dana učiti o znanosti i izvoditi pokuse kod kuće koje

im demonstrira dr. sc. fizičar Dalibor Paar i to iz prostora Udruge “Športići” koji je pretvoren u znanstveni studio.

 

Voditelj škole profesor Dalibor Paar potvrdio nam je kako sve dobro funkcionira i na daljinu, jer djeca su dobila potrebnu literaturu i opremu za izvođenje pokusa. Projekt uz Grad Samobor podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

Djeca tijekom radionica proučavaju strukturu koronavirusa i kroz pokuse testiraju kako funkcioniraju maske. Izvodit će i pokuse s robotima sličnim onima koje je prvi konstruirao Nikola Tesla. Kod kuće će konstruirati i crnu rupu te proučavati što se događa sa zvijezdama i planetima kada dođu u njezinu blizinu.

 

U suradnji sa samoborskom udrugom “Športići” na radionicama će se još demonstrirati kako se na zanimljiv način mogu povezati znanstvene i sportske aktivnosti. Kratke vježbe koje djeca mogu prakticirati kod kuće, uz potrebne rekvizite koje su dobili, pokazuje voditelj Športića, Robert B
ujanić. Športići uskoro pokreću i online vježbanje za svu djecu, a svi detalji bit će objavljeni na njihovoj Facebook stranici.

Koordinator Samoborske zimske škole znanosti i tehnologije profesor Dalibor Paar vjeruje da će se situacija s koronavirusom stabilizirati pa će Ljetnu školu znanosti i tehnologije održati uživo i na otvorenom prostoru.

Voditelj SURLE Branimir Lozo nada se da će doći i do potrebnog prostora od 100 kvadrata, a kako bi ovakve radionice mogli provoditi češće za još više djece i to besplatno kao i sada. “U interesu djece u Samoboru su ovakve aktivnosti i vjerujemo da će u Gradu to prepoznati, jer već i sada podržavaju naše projekte” – kaže Branimir Lozo.

-izvor Radio Samobor, Anja Franjić Modrić

 

#34SAD! #POKRENIMO_SE!